totop

Bocatics

el blog d'iWith.org













Uneix-te a l'equipo d'iWith

Titular notícies

Internet, terra d'oportunitats


Un passeig per Facebook, Twitter, Youtube, Delicious, LinkedIn, SlideShare, RSS, Google... amb motiu de la IV Trobada Internacional de la Recuperació

Que Internet ha revolucionat el món és indubtable. El tema que ens ocupa és si en aquest maremàgnum hi ha una terra d'oportunitats on puguem trobar tresors o recursos útils per a la nostra activitat.

Des d'iWith.org portem 10 anys explorant aquest espai on Internet es troba amb els projectes no lucratius i molts d'ells es troben directament relacionats amb el medi ambient, com ACESER (Asociación Catalana de Empresas y Servicios de Residuos) o RETORNA.


A les properes línies farem un passeig pels diferents escenaris d'Internet amb l'objectiu de destacar algunes oportunitats per al sector.

En primer lloc hi ha una decisió estratègica sobre què cal anar a fer a Internet. Des del punt de vista d'un projecte empresarial o no lucratiu seriós, no es tracta d'actuar com un jove impulsiu que penja la seva foto al bany al Fotolog.


Per sort la solució és molt senzilla: farem exactament el mateix que fem a una reunió presencial, visita, al bar o a la plaça, el que fem quan enviem una carta o un fax o quan truquem per telèfon. Anem a Internet a comunicar-nos amb proveïdors, clients, prescriptors, coneguts i amics.

Naturalment la nostra actitud és diferent al bar que a una reunió i això mateix passa a la xarxa, vegem-ho, sortim a passejar.

Google: la porta de sortida
Quan sortim de casa a Internet és probable que ho fem a través d'un cercador, especialment Google, amb una quota de mercat del 90%. Val la pena buscar el nostre sector a Google, com qui mira a les pàgines grogues, i veure com sortim a la foto.


Google és una capsa de sorpreses i una forma senzilla d'accedir-hi és cercar a Google les paraules clau que ens interessen. Si volem informació més independent i no comercial, podem usar la Viquipèdia.



Viquipèdia: l'enciclopèdia que tot ho sap
La Wikipedia es otro gran recurso donde si tenemos tenacidad y paciencia podemos contribuir con definiciones sobre los temas en los que somos expertos. Editar algo en la Wikipedia es técnicamente sencillo, pero el proceso de discusión y consenso te va a llevar algunas semanas, así que si no estás dispuesto a invertir tiempo seguimos adelante, y nos vamos a Facebook.






Facebook: el Club
Facebook és la xarxa social per excel·lència. Nascuda el 2004, ja compta amb més de 500 milions d'usuaris, però per a nosaltres només són importants aquells amb qui ens relacionem o amb els que vulguem tenir relació. Generalment és un espai per als amics i coneguts on hauríem d'explicar les mateixes coses que al club o al casino.

Tot i que les possibilitats de relació són enormes i, cada cop més, podem veure Facebook com una eina que permet passar de les relacions estrictament professionals a d'altres amb més confiança que generin noves oportunitats. Facebook, igual que Google i molts altres serveis a Internet, tenen uns interessants recursos publicitaris que, ben usats, ens permeten segmentar els destinataris dels nostres anuncis o missatges amb gran precisió. És una bona idea repassar la configuració de privadesa, per no cridar a la barra el que es vol xiuxiuejar a un reservat... tot i que a vegades més que xerrar amb amics el que ens ve de gust és prendre-li el pols al sector i per a això res millor que Twitter.


Twitter: el Tam Tam del sector

Twitter, creat el 2006, compta amb més de 200 milions d'usuaris que escriuen textos breus d'un màxim de 140 caràcters, sobretot per compartir notícies (40%), mantenir converses (38%), difondre missatges destacats, anomenats retweets (9%) i per a l'autopromoció (6%).

Aquestes xifres són aproximades i s'han extret d'un estudi de Peer Analytics. Twitter és un telègraf modern, on podem escoltar el que diu el sector o, molt més interessant, participar-hi generant notícies. Després del telègraf va néixer la televisió i You Tube n'és la versió moderna.


YouTube: el teu canal de televisió
You Tube va néixer el 2005 i els seus més de 50 milions d'usuaris tenen una audiència enorme. Qualsevol pot publicar-hi el seu vídeo o crear un canal propi. Des del punt de vista professional, crear entrevistes o missatges de 2-3 minuts en format vídeo és una petita inversió d'esforç amb un retorn enorme en resultats de comunicació. Com sempre, és imprescindible realitzar un projecte de qualitat, però això no vol dir un alt cost. Existeixen molts altres serveis de vídeo a Internet, de fet milions de coses interessants, i segur que voldries ordenar-les al teu gust. El teu navegador té una pestanya per emmagatzemar les teves pàgines preferides, però és molt més útil compartir-los amb un servei com Mister Wong o Delicious.




Delicious: els teus preferits i els de tots
Delicious va néixer el 2003 i recentment ha estat adquirit per You Tube, amb els seus 5 milions d'usuaris que comparteixen les seves adreces preferides. Aquest servei, com tots els altres, pot tenir diversos usos, serveix per ordenar els enllaços favorits però també per buscar entre els seleccionats per altres, com a substitut o complement dels cercadors. És també una bona eina d'investigació de mercat, ja que és el reflex viu d'allò que interessa a la gent sobre el nostre sector. Quan el que busquem són professionals del sector, ja no cal anar a l'antic directori de consellers i directius, sinó simplement visitar LinkedIn.





LinkedIn: el nou directori de professionals
LinkedIn va donar els seus primers passos el 2003 i ja té més de 100 milions d'usuaris, professionals que comparteixen els seus currículums, es recomanen entre ells i s'organitzen en grups de discussió i treball en xarxa. Mantenir el perfil professional a LinkedIn i relacionar-se a aquesta xarxa és un exercici indispensable per al desenvolupament de la carrera professional i cada cop més es converteix en un espai on trobar tot tipus de recursos humans. Molts professionals estan compartint a LinkedIn les presentacions que també pengen a Slideshare.





SlideShare: la biblioteca de les presentacions
Slideshare és una idea que va sorgir el 2006 i que rep més de 12 milions de visitants cada mes que busquen inspiració entre els milions de presentacions de diapositives publicades pels usuaris. Aquest recurs ens pot ajudar no solament a agafar idees sinó a compartir el nostre coneixement.


Segur que algun lector ja ha arribat a la conclusió que és impossible seguir tot aquest flux d'informació i alhora convertir-se en escriptor, comunicador i actor a totes les xarxes. Mai hem pogut visitar tots els bars ni visitar a tots els clients, però Internet, tal i com ens ofereix un llenguatge únic per a totes les aplicacions – el protocol TCP/IP – ens ofereix també un format estàndard per distribuir el contingut, el RSS.

RSS: el corrent elèctric de la informació
RSS són les sigles de Really Simple Sindication, una manera senzilla de distribuir continguts en un format estandaritzat, de forma que qualsevol pugui seguir el fil dels nostres continguts com prendria un cable elèctric i endollar-lo a una àmplia gamma de dispositius. Ja no és doncs necessari anar a cada font per veure si hi ha alguna cosa interessant, sinó que podem concentrar els fluxos de notícies al nostre compte de correu electrònic, al lector de notícies que escollim o publicar-lo a qualsevol lloc d'Internet. També podem usar aquest flux estandaritzat per difondre la nostra pròpia informació, de manera que el que escrivim al bloc vagi automàticament a Twitter o Facebook simplificant enormement la nostra feina.


El que és important és comprendre el canvi
De fet aquest canvi és tan important que ha nascut una nova professió (una més), la del gestor de comunitats o community manager, que s'ocupa de gestionar la comunicació amb els seguidors vigilant la nostra reputació on-line.

Hi ha moltes més eines i serveis a Internet, igual que el món està ple de llocs, bars i telèfons, però l'important no és centrar-se en l'eina sinó en què farem amb ella.

Internet ha canviat la privadesa, abans tot era privat excepte allò que volíem publicar i ara tot és públic, hi ha una càmera a cada mòbil i només podem mantenir algunes coses en privat.
Internet ha trencat les fronteres, els traductors han apropat les llengües i els nostres recursos ja no estan tancats rere les portes de l'oficina. Col·laborem amb persones de tot el món sense gairebé ni adonar-nos.
Internet ha canviat la comunicació i la publicitat. Abans el 90% dels nostres clients veien la televisió, ara estan a la xarxa.
Internet ha democratitzat el coneixement. Ara és possible aprendre qualsevol cosa en qualsevol moment i avancem sobre les espatlles dels gegants del coneixement.
Internet ens porta a una escalada exponencial. És possible veure com Avaaz creix en 100000 usuaris cada setmana i les oportunitats estan a la vista de tothom a tothora. Gairebé sempre les espurnes que actuen d'acceleradors de projectes es produeixen a la xarxa de manera que abans naixen al bar. Senzillament hem afegit un altre lloc on xerrar i compartir oportunitats.

Més sobre...: internet , facebook , twitter , youtube , linkedin
Comentaris
Post your comment
Últimes Notícies


iWith.org Improving the World using Information Technology to Help Organizations
Google + Facebook Twitter Youtube Rss